Blog Angela kleine Schaars 'Circulaire Economie in mijn haarvaten'

Circulaire economie in mijn haarvaten

17 mei was het World FM day. Een dag die in het leven is geroepen door Global FM om de cruciale bijdrage van Facility Management binnen organisaties te benadrukken. Het thema dit jaar was ‘enabling positive experience’.

Humanagement greep deze dag aan om de circulaire economie onder de aandacht te brengen, omdat we geloven in de toekomst hiervan en de sleutelrol voor facility managers in de transitie daar naartoe. Alle opdrachtgevers van Humanagement hebben een workshop ‘Circulair Faciliteren’ cadeau gekregen. De enthousiaste reacties van opdrachtgevers op het cadeau toonden aan dat Humanagement niet alleen staat in haar overtuiging.

Ondanks dat de circulaire economie niet nieuw is, betrap ik mijzelf erop dat ik er de laatste maanden pas echt voor open sta.

Humanagement is al jaren actief betrokken bij circulaire trajecten. Collega’s hebben een bijdrage geleverd aan circulaire huisvestingsprojecten en hebben kennis rondom circulaire pilots verder gebracht door kennis te bundelen en te centreren.

Ondanks mijn bewondering voor wat zij presteerden bleef ik de circulaire economie altijd maar als een containerbegrip zien. Ik heb nooit getwijfeld aan de noodzaak en potentie ervan, maar het bleef toch een ver van mijn bed show. Ik kon het weinig concreet maken. Tegelijkertijd leek het nog zo ver weg: er moesten nog zo veel stappen gezet worden voordat we de utopie van een volledige circulaire economie zouden bereiken.

Na een interne Boostcamp Circulair Faciliteren en vervolgens de World FM day is er voor mij iets veranderd. Alle positieve reacties op het onderwerp Circulair Faciliteren deden mij inzien dat het onderwerp de laatste jaren een enorme groei heeft doorgemaakt. Facilitaire organisaties kennen niet alleen het onderwerp, maar geloven er ook in en zijn bereid hun rol daarbinnen te pakken.

Ook bij mijzelf merk ik dat het circulair denken steeds natuurlijker gaat, zowel zakelijk als privé. Wanneer ik een leverancier van mijn opdrachtgever hoor vertellen over de hoeveelheden apparatuur die worden afgevoerd, wijs ik hem direct op alle mogelijkheden om de apparatuur opnieuw in te zetten. Wanneer een vriendin vertelt over haar idee een kinderkledinglijn op te zetten, denk ik meteen aan alle circulaire kansen daarbij.

Kortom, de circulaire economie is zich langzaam maar zeker in mijn haarvaten gaan zitten.

En deze constatering maakt mij meteen nog enthousiaster over het onderwerp. Want ondanks dat de circulaire economie een tijd terug voor mij nog maar een container begrip was, is het inmiddels concreter geworden. Daarmee lijkt de utopie dichterbij dan voorheen. Ondanks dat er nog een lange weg te gaan is, is er ook reeds een lang stuk weg afgelegd. Ik ben blij met dit inzicht en kijk vol vertrouwen naar de resterende opgave die er voor ons allemaal ligt.

 

Lees hier meer over de circulaire economie.

 

2017-06-06 16:23:00
Circulaire economie in mijn haarvaten
17 mei was het World FM day. Een dag die in het leven is geroepen door Global FM om de cruciale bijdrage van Facility Management binnen organisaties te benadrukken.

Volg ons op

Wat kunnen we voor u betekenen?

Bel mij terug

Heeft u een vraagstuk dat u met ons wilt bespreken, neem dan telefonisch contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter.

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie over ons team, diensten, portfolio of expertise?

Copyright 2016

Contact

+31 (0) 15 21 50 015 
mail@humanagement.nl
Route