Van ziekenhuis tot potentiële mega-priklocatie

Hoe bereid je een ziekenhuis voor op de functie van potentiële mega-priklocatie? Tot in de puntjes, weet het Flevoziekenhuis, dat rekening hield met maar liefst 8.000 vaccins per week. En met Playmobil, weet Humanagement, die hielp met het plan van aanpak en draaiboek. 

Met de hete adem van de naderende zomervakantie in de nek ontstond begin mei het idee dat ziekenhuizen tijdelijk ingezet konden worden voor het massaal ‘wegprikken’ van beschikbare vaccins. Hoe bereid je de organisatie voor op zo’n omvangrijke klus? Het Flevoziekenhuis, dat als ambitie had maar liefst achtduizend mensen per week te vaccineren, nam geen risico. Een dergelijke mega-operatie vereist een doordacht plan van aanpak en een gedegen draaiboek. Humanagement – met ruime ervaring op coronafaciliteiten, onder meer bij GGD regio Utrecht – bleek daarvoor de aangewezen partij en sparringpartner.  

Het uitgangsscenario bestond uit tien prikstraten, 40 prikken per uur per prikstraat, 16 registratiebalies en zo’n honderd medewerkers per shift. Zie dat maar eens te organiseren: de logistiek van mensen en middelen, het personeel, de ICT en de communicatie. Daarom zette Humanagement met de projectgroep van het Flevoziekenhuis alles op alles (en met het oog op de klok) om zo snel mogelijk tot plan van aanpak en draaiboek te komen.

Het sluitstuk van de voorbereiding was een tabletop-oefening, waarin het complexe event minutieus werd nagespeeld… met Playmobilpoppetjes. De speelgoedfiguurtjes konden na afloop weer naar huis, maar het draaiboek ligt nu in de la, klaar voor het mogelijke moment dat de GGD’s de vaccinatievraag niet meer aan kunnen. Mocht het zover komen, dan staat het Flevoziekenhuis paraat om onmiddellijk in actie te komen.