Opvang van Oekraïners in Capelle aan den IJssel

Dat je de zaken in tijden van oorlog anders aanpakt dan in vredestijd is een veelgehoorde uitspraak. Soms is dat ook letterlijk het geval. In opdracht van de gemeente Capelle aan den IJssel, dat net als veel anderen werd overvallen door het Oekraïense opvangvraagstuk, houdt onze Humanager het hoofd koel en steekt waar nodig ook zelf de handen uit de mouwen.

Het gebouw van het failliete Imtech stond een aantal jaren leeg en op de nominatie om te worden gesloopt. Toen brak de oorlog in Oekraïne uit en werd het voormalige bedrijfspand door de huidige eigenaar aangeboden als opvanglocatie. Een pittige uitdaging, want het voldeed op tal van fronten niet aan de huidige wet- en regelgeving en veiligheidseisen, en was totaal ongeschikt voor bewoning. De luxe van plannen maken, wikken, wegen, overleggen en een tijdlijn uitstippelen was er niet: de eerste groep vrouwen, kinderen en gezinnen stonden al aan de poort. Onze Humanager was aanwezig bij die ontvangst en sprong vol overtuiging op de reeds rijdende trein. De missie? Om die trein via het beste traject naar het eindstation te loodsen. Geen sinecure, want een aantal keuzes waren al een gegeven waarmee of waaromheen gewerkt diende te worden. Zo werden de verbouwingswerkzaamheden uitgevoerd terwijl de locatie al als opvanglocatie vol in bedrijf was.

Pragmatische ontwikkelaanpak

In samenspraak met een andere projectleider – die zich als een deel van de tandem op het facilitaire onderdeel concentreerde – ligt de focus voor Humanagement als eindverantwoordelijke op het wel en wee van de bewoners en het onderhouden van de contacten met onderwijs, werk, zorg en welzijn. De aanpak komt vaak neer op je boerenverstand gebruiken en tegelijkertijd het totaaloverzicht behouden. En niet te beroerd zijn om zelf de handen uit de mouwen te steken, wanneer zaken nog niet zijn geregeld.

Als manager kun je bouwen op de lessen en successen van eerdere opdrachten, maar het is tegelijkertijd zaak te erkennen dat niemand ervaring heeft met het volledige spectrum zoals zich dat in een noodsituatie openbaart.

Denken in creatieve oplossingen

Een uiterst breed werkveld en een dynamische context: dat vraagt onherroepelijk om pionieren. Plotseling stond er een vrachtwagen uit een land hier ver vandaan met 700 bedden aan de poort zonder pakbon en geen tijd om zelf de vracht te lossen. Gelukkig boden acht opgetrommelde brandweermannen uitkomst en werden de bedden samen met de bewoners uitgeladen. Ook blijkt de kerk een belangrijke samenwerkingspartner, bijvoorbeeld voor de Oekraïense vluchteling die net bevallen was van een baby maar door coronamaatregelen niet terug kon keren naar de locatie. Eén telefoontje en vijftien minuten later is via het kerkelijk netwerk een tijdelijk gastgezin geregeld. De belangrijkste les van deze opdracht is dan ook dat een klus van deze orde niet in je eentje te klaren is, maar dat je door een goede samenwerking met anderen tot verrassende en mooie resultaten komt.