Humanagement kijkt de kat niet uit de boom maar pakt de koe bij de horens

Voordat je serieus verhuisplannen kunt smeden, moet je eerst helder op papier krijgen waar de nieuwe werkplek precies aan moet voldoen. De blik van een outsider helpt de belangrijkste zaken scherp te krijgen. Humanagement hielp De Dierenbescherming bij dat stukje, zodat de organisatie de eisenlijst op een presenteerblaadje aangereikt kreeg.  

In 2024 viert de Dierenbescherming haar 160-jarig bestaan. Wat ooit begon als de ‘s-Gravenhaagsche Vereeniging tot Bescherming van Dieren groeide in de loop van de jaren uit tot een invloedrijke landelijke organisatie met een groot politiek netwerk. Dat Den Haag daarom de ideale plek is en blijft voor het nieuw te betrekken kantoor in 2024, was evident. Maar waar moet een droomlocatie nog meer aan voldoen om naadloos aan te sluiten bij de strategische missie, de nieuwe manier van (samen)werken én de wensen van de medewerkers? Om dat helder in beeld te krijgen werd Humanagement gevraagd om dat uit te zoeken en een functioneel en ruimtelijk Programma van Eisen te formuleren.  

Daarbij keek Humanagement uiteraard naar de strategische doelen, maar luisterde ook vol aandacht naar de ideeën van de medewerkers zelf. Op die manier creëer je al aan het begin van het traject draagvlak, het essentiële onderdeel van een ingrijpende operatie als een herhuisvesting. De consensus bleek overigens groot. De industrieachtige omgeving van het huidige pand zorgt voor een weinig prettig (of sociaal veilig) gevoel, de vergaderruimtes schieten tekort en parkeren en OV zijn niet optimaal. Uiteraard stond het thema duurzaamheid in allerlei facetten – van inrichting tot OV-bereikbaarheid en laadpaaloplossingen – ook hoog op de verlanglijst.  

Met voortvarendheid en eigen tools kon Humanagement deze input snel koppelen aan andere zaken waar organisaties professionele hulp bij kunnen gebruiken, zoals het bepalen van het noodzakelijke aantal vierkante meters en andere toekomstbestendige aspecten. Met dit programma heeft De Dierenbescherming alle munitie om het zoekproces gedegen in te gaan. En mocht de club daarna hulp kunnen gebruiken bij de daadwerkelijke inrichting en verhuizing, dan kan het zo maar zijn dat Humanagement dat onderdeel ook oppakt. Want ook zogenaamd ‘kleine klusjes’ als deze vinden we ‘beestachtig’ leuk te doen, zeker voor zo’n mooie organisatie als De Dierenbescherming, en wij maken van een mug nooit een olifant.