…tikt het nergens! Alhoewel, het is bijna een jaar geleden dat ik moest besluiten dat we als team (16 man sterk) niet naar kantoor konden komen voor onze tweewekelijkse scrum. Corona was ‘opeens’ ook in Nederland. Nu een jaar later, zijn we als team slechts twee keer, in de buitenlucht op 1,5 m afstand, bij elkaar geweest en verder is alles via Zoom gegaan. En dat voor een hecht team, het is bijna niet te bevatten. Thuiswerken was het devies. En wat heeft een jaar thuiswerken nu opgeleverd? Veel, kan ik u verklappen.

Inzichten

Het afgelopen jaar heeft met name veel inzichten opgeleverd en ik heb waardevolle levenslessen geleerd:
1. Naast gezondheid en liefde is vrijheid voor mij cruciaal. Ik besef nu nog meer dat vrijheid geen vaststaand gegeven is, maar iets dat je moet koesteren.
2. Ik – en velen met mij! – ben niet gemaakt om solitair te werken. Ik kan het, ik doe het en ik baal ervan.
3. Accepteren is iets anders dan hanteren. Ik ben tot het inzicht gekomen dat ik de crisis niet accepteer, maar dat ik de crisis heb leren hanteren (de wereld is wellicht niet maakbaar, maar je kan er wel het beste van maken).
4. Ondernemersrisico: natuurlijk heb ik dit altijd geweten, maar dit jaar heb ik het aan den lijve ondervonden wat het met je doet als je bedrijf onder druk komt te staan. Gelukkig slaan wij ons vooralsnog goed door de crisis heen, maar ik leef wel heel erg mee met alle ondernemers die in de schulden geraken en heel beperkt perspectief hebben.

FM@Home

De leercurve en professionalisering in huize De Bruijn is een steile geweest. Werkplekken zijn geoptimaliseerd, de ICT-omgeving is ge-upgrade (zelfs mijn dochters klagen niet meer over de WiFi), de Nespresso is vervangen door een semiprofessioneel espressoapparaat, we stimuleren de lokale middenstand door gericht (duurzaam) in te kopen, mijn mobiliteit is optimaal (weinig in de auto, geen files en veel wandelen en fietsen) en zelfs de eerste ontruimingsoefening heeft plaatsgevonden en is geëvalueerd. Tegelijkertijd besef ik mij in welke luxe situatie ik mij bevind: een ruim huis in Den Haag (met het strand in de buurt om uit te waaien), twee bijna volwassen dochters en een kantoorpand in Delft waar ik af en toe naar toe kan als mijn drie vrouwen me echt zat zijn.

En nu…

Ik ga me niet wagen aan obligate toekomstvoorspellingen, maar vanuit mijn (thuis) situatie en sprekend met de mensen in mijn naaste omgeving, dan denk ik dat:

  • …thuiswerken functioneel heel goed mogelijk is en zelfs vele voordelen kent;
  • …samenwerken node wordt gemist en cruciaal is voor creatieve oplossingen die we juist nu nodig hebben;
  • …we snel weer teruggaan naar de werkomgeving. De werkomgeving moet – met name in de vitale sectoren! – kritisch beschouwd worden om alle nieuwe inzichten van dit jaar maximaal te benutten.
  • …vitale systemen en bestuurlijke systemen radicaal anders georganiseerd moeten worden (gelukkig kunnen we 16, 17 en 18 maart stemmen, niet vergeten!).

Wanneer? Wat mij betreft zo snel mogelijk, de rek is eruit en we zullen weer ‘back-in-business’ moeten komen. Ik heb er zin in!

Gerard de Bruijn
Directeur-eigenaar
Humanagement