Gerard blogt: 'van facilitaire kennisdeling naar -ontwikkeling'

Recent schreef Gerard de Bruijn onderstaand blog voor Facto Online

Van facilitaire kennisdeling naar -ontwikkeling

Hoe zet het facilitaire vakgebied haar volgende grote professionaliseringsstap in deze snel veranderende wereld? Het is een vraag die mij al langer bezighoudt. En zoals elke vraag roept ook deze meteen weer tal van nieuwe vragen op:

  • Wat verstaan we onder het facilitaire vakgebied?
  • Professionaliseert het vakgebied al niet snel genoeg?
  • Wie zit er te wachten op deze volgende stap?

Enzovoort, enzovoort. Maar laat ik het niet te groot en te complex maken en het vooral dicht bij mezelf houden.

 

Trots

Nu, met ruim twintig jaar werkervaring in het facilitaire vakgebied, kan ik niet anders dan trots zijn: er is in de afgelopen jaren veel ontwikkeld. Mijn opleiding Toegepaste Huishoudwetenschappen is op geen enkele manier meer te vergelijken met de huidige opleidingen Facility Management, het belang van FM wordt zelden nog ter discussie gesteld (toch?) en veel facilitaire organisaties zijn goed in staat toegevoegde waarde te leveren en deze aan te tonen.

 

En toch …

Ik hunker naar meer! Volgens mij heeft een groot aantal wetenschappelijke kennisgebieden het facilitaire domein zoveel te bieden. Denk eens aan (nano)technologie en robotica in al haar facetten, culturele antropologie, (neuro)psychologie, bouwkunde, planologie en natuurlijk de informatietechnologie.

Allemaal vakgebieden die onze blik kunnen verruimen, zodat we niet vanuit een tunnelvisie denken maar nieuwe wegen gaan verkennen. Vakgebieden die ons kunnen uitdagen om niet incrementeel maar disruptief te veranderen. Kleine stapjes zijn veilig en vaak verstandig, maar ik wil juist graag weg van de ratio.

Lef, creativiteit, samen en circulair zijn termen waarmee ik de tweede helft van mijn carrière wil vullen.

 

Van facilitaire kennisdeling naar kennisontwikkeling

Het spreekt voor zich dat we (facilitaire) kennis moeten delen: adviesbureaus, de vakvereniging, opleidingen en natuurlijk het primaire werkveld van opdrachtgevers en leveranciers.

Hoe mooi zou het zijn als we van kennisdeling naar kennisontwikkeling gaan, vooral omdat we continu leren van andere wetenschappelijke inzichten. Nieuwe wegen verkennen en wat daar uit komt, met de ons bekende facilitaire daadkracht implementeren.

Wie doet mee?

2016-04-12 13:52:00
Recent schreef Gerard de Bruijn onderstaand blog voor Facto Online
Van facilitaire kennisdeling naar -ontwikkeling

Volg ons op

Wat kunnen we voor u betekenen?

Bel mij terug

Heeft u een vraagstuk dat u met ons wilt bespreken, neem dan telefonisch contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter.

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie over ons team, diensten, portfolio of expertise?

Copyright 2016

Contact

+31 (0) 15 21 50 015 
mail@humanagement.nl
Route