H2laas, waterstofdroom in duigen

Een blog door Gerard de Bruijn

Het is november en ik had beloofd mijn ervaringen als ‘ik-rij-in-een-waterstofauto’ te delen. Maar helaas! Of H2 echt een serieuze, duurzame optie is en misschien wel duurzamer en leuker dan elektrisch rijden, is een vraag die ik tot op de dag van vandaag niet kan beantwoorden… 


Van uitstel…

Na de eerste hobbels in het bestelproces – ik zal jullie de details besparen – was de toezegging dat mijn Hyundai Nexo in november 2019 zou worden geleverd. Als ’H2-agnost’ was mijn doel vooral om nieuwe technologie een kans te geven. Dat is kennelijk niet meer nodig, want – u voelt het al aankomen – de auto is in het thuisland Korea zo populair dat de levering aan de Europese markt maar mondjesmaat op gang komt. De verwachting is dat mijn droomauto pas ergens tegen de zomer van 2020 geleverd gaat worden en dus zeker niet dit jaar. Op zich geen probleem (ik geloof wel in de theorie van ‘uitgesteld-verlangen’), ware het niet ….


Onbetrouwbare overheid

Door de bijstellingen in het klimaatakkoord door het kabinet Rutte 3, gaan de bijtellingstarieven al per januari 2020 vervroegd en versneld omhoog. Ja lezers, dat ze zouden veranderen per 2021 was algemeen bekend. Echter door de versnelde invoering worden de bijtellingstarieven voor waterstofvoertuigen per 2020 van 4% naar 8% omhooggetrokken. Erg vervelend als de spelregels tijdens de wedstrijd worden veranderd.
 

Tank-anxiety…

Naast de veranderende bijtellingstarieven was er nog een ander vraagstuk: waterstof tanken. Gelukkig – voor allen die wel durven! – het tankstation in Den Haag is sinds vorige week in de testfase en bijna operationeel. Het is tankstation nummer vijf in Nederland. De verwachting is dat er meer stations bijkomen, maar het blijft spannend. Waterstof tanken is nog steeds een kleine uitdaging.


En nu?

De ratio heeft het uiteindelijk gewonnen van het avontuur. Natuurlijk doe ik geen concessie aan mijn duurzaamheidsstreven. Uiteindelijk – als alles goed gaat – ga ik volledig elektrisch rijden in een auto die nog dit jaar wordt geleverd.

Mijn waterstofdroom is in duigen gevallen. Verrassend genoeg is het thuisfront voor het eerst blij met de nieuwe auto (Tesla 3) die gaat komen: vrouw, dochters én zelfs mijn schoonmoeder zijn enthousiast. Misschien heeft het zo moeten zijn…

2019-11-14 10:23:00
Een blog door Gerard de Bruijn
Het is november en ik had beloofd mijn ervaringen als ‘ ik-rij-in-een-waterstofauto ’ te delen. Maar helaas! Of H2 echt een serieuze, duurzame optie is en misschien wel duurzamer en leuker dan elektrisch rijden, is een vraag die ik tot op de dag van vandaag niet kan beantwoorden… .

Volg ons op

Wat kunnen we voor u betekenen?

Bel mij terug

Heeft u een vraagstuk dat u met ons wilt bespreken, neem dan telefonisch contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter.

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie over ons team, diensten, portfolio of expertise?

Copyright 2016

Contact

+31 (0) 15 21 50 015 
mail@humanagement.nl
Route