Een blog over FM blogs

Door Remco van Rijn - Humanagement

Op zoek naar een interessant onderwerp voor een facilitaire blog namens Humanagement struinde ik het internet af voor inspiratie. Er worden door mijn vakbroeders en zusters binnen FM enorm veel blogs geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen. Dat zette me aan het denken en ik onderwierp de FM blogs aan een nader onderzoek.

Er is door de jaren heen een sterke (verschuivende) trend in onderwerpen te herkennen in FM blogs. Zonder dat hier empirisch onderzoek aan ten grondslag ligt (wat overigens een leuk scriptieonderwerp zou zijn), kan ik rustig stellen dat het onderwerp ‘circulaire economie’ momenteel het meest aangehaalde onderwerp is. Er is haast geen blog te vinden waar het woord ‘circulair’ niet in één of ander verband terug komt. Wat niet zal verbazen is dat ook de termen ‘duurzaamheid’ en ‘MVO’ het (nog steeds) erg goed doen.

Waar lag de focus van FM’ers dan op in de blogs die we hiervoor publiceerden? Enkele jaren geleden schreef de hele facilitaire wereld nog over ‘Het Nieuwe Werken’, waar Activity Based Working en een goede werk-privé-balans nu als de standaard voor goed werkgeverschap worden gezien. In de jaren die volgden kwam de term ‘Big Data’ als trending topic regelmatiger voor in FM blogs, gevolgd door ‘xx as a Service’. Wat lang geleden begon als SaaS (Software as a Service) wordt nu een dappere poging gedaan om iedere (facilitaire) dienst ‘as a Service’ aan te bieden. Zelfs wordt momenteel licht als service aangeboden, waarbij het eigenaarschap van de hardware bij de aanbiedende partij ligt. Een ander favoriet blogonderwerp van afgelopen jaren was (en is) ‘Hospitality’, hét onderwerp voor iedere facilitaire organisatie om haar meerwaarde aan te tonen!

De grote vraag is nu welke trends in de toekomstige blogs het meest beschreven zullen worden. Ik kan vanuit mijn optiek wel een schot voor de boeg geven:

1) Robotisering wordt in andere branches (zorg, logistiek) al uitgebreid besproken in blogs. Natuurlijk is robotisering geen nieuwe term, maar veel concrete toepassingen voor FM zijn tot dusver achterwege gebleven. Daar gaat verandering in komen. Ik denk met name aan toepassingen in receptiediensten, cleaning en catering. De tijd zal het leren.

2) Vested Outsourcing, de samenwerkingsvorm tussen opdrachtgever en opdrachtnemer op basis van gelijkwaardigheid. Mondiaal reeds geïmplementeerd en gecertificeerd bij enkele grote spelers (P&G, McDonald’s, Microsoft e.a.), maar in Nederland nog in de kinderschoenen. ISS heeft in Nederland de primeur op dat gebied, met Accenture inmiddels gecertificeerd en met PwC in ontwikkeling. Een bijzonder interessante samenwerkingsvorm voor de toekomst.

We zullen zien wat FM bloggers ons in de (nabije) toekomst brengen. Leest u mee?

 

2018-03-27 10:24:00
Door Remco van Rijn - Humanagement
Op zoek naar een interessant onderwerp voor een facilitaire blog namens Humanagement struinde ik het internet af voor inspiratie. Er worden door mijn vakbroeders en zusters binnen FM enorm veel blogs geschreven over de meest uiteenlopende onderwerpen.

Volg ons op

Wat kunnen we voor u betekenen?

Bel mij terug

Heeft u een vraagstuk dat u met ons wilt bespreken, neem dan telefonisch contact met ons op of laat een terugbelverzoek achter.

Informatie aanvragen

Wilt u meer informatie over ons team, diensten, portfolio of expertise?

Copyright 2016

Contact

+31 (0) 15 21 50 015 
mail@humanagement.nl
Route