Kennissessie Projectmanagement bij Huisman

Een bijzondere groep Humanagement-contacten kwam in juli bijeen op een minstens zo bijzondere locatie: het productieterrein van Huisman. Het werd een bijeenkomst met inzichten op het vlak van projectmanagement én een adembenemend vergezicht. 

Een bezoek aan Huisman vereiste voor de deelnemers wel wat huiswerk, want een industriële locatie waar zware constructie installaties zoals kranen, offshore wind tools, pijpleg en boorinstallaties worden ontworpen, gefabriceerd en onderhouden, vereist nu eenmaal strenge veiligheidsprocedures, die in een digitale trainingsmodule werden getoetst. 

De locatie was niet alleen gekozen vanwege het imposante karakter, natuurlijk, maar ook omdat projectmanagement tot de kern van de werkzaamheden behoort bij een bedrijf als Huisman, met technisch complexe opdrachten en klanten over de hele wereld.

Maybrit Admiraal trapte de kennissessie af met de top tien van aandachtspunten en valkuilen van projectmanagement in de breedte: van giga- tot bescheiden projecten. Daarin kwamen onder meer resultaat versus doelstellingen voorbij, de positieve businesscase, het verschil tussen begroting en budget (en welke rollen daaraan zijn verbonden) en de dynamische onderdelen van het Plan van Aanpak. 

Peter Kalden, facility manager, schetste vervolgens hoe projectmanagement in hun specifieke praktijk wordt gehanteerd, met indrukwekkende voorbeelden van technologische hoogstandjes als zeewaardige kranen en de constructie van een speciaal geluiddempend ‘gordijn’ dat tot 70 meter onder de waterspiegel de flora en fauna kan afschermen. Daarna nam hij de deelnemers mee op sleeptouw (nadat ze allemaal de veiligheidshelm en -bril op hadden, het bezoekershesje en de veiligheidsschoenen aan) door de immense productiehallen van het bedrijf. Het absolute hoogtepunt was ook een letterlijk hoogtepunt: de Huisman Innovation Tower dat als een baken op de kade staat. Deze testboortoren van 96 meter hoog kan worden bewogen om scheepsbewegingen te simuleren, maar ook in de stabiele stand was de constructie al een uitdaging. Het is nog om een andere reden een unieke boortoren, want helemaal in de nok is op 96 meter hoogte een luxe boardroom gemaakt. Het uitzicht op Rotterdam was een belevenis, de weg terug naar beneden voor een aantal ook, want zij kozen voor de trap. Een zeer effectieve manier om calorieën te verbranden natuurlijk, zodat zij bij de afsluitende borrel in het nostalgische bedrijfscafé met een gerust hart een extra bitterbal of andere snack konden nuttigen. 

Wil je ook eens een kennissessie van Humanagement bijwonen, of heb je interesse in een training over bijvoorbeeld projectmanagement op de eigen locatie? Neem vooral contact met ons op, we horen het graag!