Humanagement nodigde opruimheld Plandelman uit voor een inspiratie-presentatie over hoe je succesvol anderen mee kunt krijgen in een duurzaamheidsinitiatief. Daarna ging het team met medehuurders van duurzame kennishub De Loods en gewapend met kennis én grijpstokken aan de slag om Rijswijk een stukje schoner te maken. De stromende regen kon de pret niet drukken en er bleek genoeg zwerfafval in het park, de bosjes en op straat te liggen om de Plandelbingo-kaarten vol te maken.

Plandelen (de combinatie van ‘wandelen’ en ‘plastic rapen’) is een vriendelijke verbastering van ‘plogging’: de hardloophype die uit Scandinavië kwam overwaaien. Plandelen klinkt gezelliger en is aanzienlijk laagdrempeliger, want iedereen kan het, op zijn eigen tempo en op eigen gelegenheid. Sinds 2018 promoot Plandelman – het alterego van tekstschrijver en ‘binfluencer’ Anton Damen – het begrip via diverse acties en evenementen. Op uitnodiging van Humanagement voerde hij de troepen aan in Rijswijk. De oogst was aanzienlijk: meer dan tien vuilniszakken vol. 

Een nog veel mooier resultaat was dat de deelnemers van De Loods de smaak te pakken hadden. Humanagement gaat afvalknijpers en ander materiaal voortaan beschikbaar stellen voor uitleen – bijvoorbeeld voor tijdens een lunchwandeling of een ommetje met collega’s – en daarmee wordt De Loods een PlandelPunt. Ook is Humanagement van plan om vaker een cleanup-evenement te hosten (de volgende keer bij mooier weer). “De Plandelman rekende ons voor dat heel Nederland binnen een week schoon zou kunnen zijn, als een kwart van de bevolking drie stukjes zwerfafval zou plandelen. Dat klinkt als een mooi streven, hoewel… het natuurlijk nog beter zou zijn als we werken aan überhaupt niets meer te plandelen valt!”, aldus Humanagements Maybrit Admiraal.

Plandelen
De Volkskrant riep plandelen al uit tot Woord van de Week, en andere dagbladen als Telegraaf, AD, Trouw en Nederlands Dagblad publiceerden over het fenomeen. Ook tal van andere media, van Tina en TVfilm tot Radio 1-journaal en Hart van Nederland namen het woord plandelen in de mond. Dit jaar staan er tal van plandelsafari’s op de agenda (voor o.a. projectontwikkelaars, bij banken en maatschappelijke organisaties) en worden in Utrecht, Renkum, Arnhem en Eindhoven speciale actiedagen georganiseerd.

Over De Loods
De Loods transformeerde zich van ouderwetse Rijswijkse maaklocatie tot dynamische en duurzame kennishub. Sinds vorig jaar is Humanagement een van de gebruikers van dit markante pand vol authentieke details. De betonnen binnenplaats is inmiddels een groene oase met bijna vijfhonderd bomen en struiken. Dat is niet alleen fijn voor de vogels, vlinders en bijen, maar ook voor de kenniswerkers die er uitzicht op hebben of hier in de pauze lunchen. Voor initiatiefnemer Roger Pels is de verduurzamingsslag een investering in een betere wereld én de mensen die bij De Loods werken. Met hypermoderne verlichting, een A++ energielabel en een zonne-opwek van gemiddeld zo’n 110 megawatt, grossiert het letterlijk en figuurlijk in positieve energie en werd het onlangs uitgeroepen tot de meest duurzame congreslocatie van Nederland.

Over Plandelman
Is het een vogel, een vliegtuig, een raket? Nee, het is Anton de Plandelman: de opruimheld optimistischer dan Superman, socialer dan Spider-man en groener dan de Hulk. Zijn missie: anderen te enthousiasmeren om samen de strijd tegen zwerfafval en plastic vervuiling aan te gaan. Als ‘binfluencer’ is hij actief op social media als Instagram en als Plandelman organiseert hij piepkleine en megagrote cleanupacties en alles daartussen voor burgers én bedrijven. Zijn grootste succes (tot nu) was De 2de Utrechtse Plandeldag met in 1 dag 2000 opgeschoonde straten. Het bewijs dat we gezamenlijk de grootste uitdagingen de baas kunnen. Voor meer informatie: https://www.plandelen.nl/