Humanager ben je eigenlijk voor het leven. Ook als je carrièrepad je ergens anders brengt, de band blijft. Daarom zetten we voortaan elke maand een oud-medewerker in het zonnetje en vragen hem of haar het facilitaire hemd van het lijf. Zo’n serie kun je maar met één iemand starten: Lennart Harpe, die 28 jaar geleden in zijn uppie Humanagement startte.

Wanneer was je actief bij Humanagement?
“In mei 1995 begon ik met Humanagement, als eenmanszaak op een zolderkamer. In juli 2010 droeg ik het stokje over aan Gerard. Hij kwam ooit als stagiair binnen en werd mijn eerste medewerker. Maybrit, die ik nog kende van eerder werk, was de tweede. Mijn vrouw Anita nam naast haar werk als pathologisch analist de administratie voor haar rekening. Destijds is een mooi schilderij gemaakt van ons vieren – ik meen dat het nu ergens bij Gerard thuis aan de muur hangt.”

Welke Humanagementklus vergeet je nooit meer?
“Novib, om drie redenen. Het was mijn eerste grote interim-opdracht en ten tweede was het een opdracht van drie jaar, waarin ik het hele renovatie- en nieuwbouwproject mocht begeleiden. Dat is natuurlijk uniek: meestal rij je als interimmer maar een paar haltes mee, hier maakte ik de reis van vertrekpunt tot eindstation. Een andere belangrijke reden is dat Max van den Berg mijn opdrachtgever was. Hij was oud-partijvoorzitter van de PvdA, een bijzondere man met wie het prettig samenwerken was en waarmee ik het over alles kon hebben, ook over de politiek.”

Wat doe je nu?
“Na Humanagement begon ik onder de naam Pridair BV een eenmanszaak voor public affairs en public relations. Ik ben twee keer wethouder voor de VVD geweest in Delft, de eerste keer met de portefeuille van onder meer Verkeer & Vervoer waarmee ik de aanleg van de spoortunnel in mijn pakket had. Tot vorig jaar was ik de wethouder van Jeugd, Onderwijs en Integratie.
We verhuisden niet zo lang geleden naar het mooie Drenthe, want na zestig jaar Randstad waren we klaar voor een nieuw avontuur. (lachend) Voor iemand die de laatste jaren alleen een balkon had, is een tuin van 800 vierkante meter een redelijke uitdaging. Ik ben bestuurslid van golfpark Exloo en denk momenteel rustig na over het soort opdrachten waar ik in deze regio iets aan toe zou kunnen voegen.”

Wat was de grootste uitdaging van jouw carrière?
“Mijn allereerste leidinggevende functie bij de provincie Zuid-Holland. Als projectmanager stond ik daar aan de wieg van een van de allereerste facilitaire organisaties. Aan het eind van de reorganisatie mocht ik leiding geven aan een nieuw gevormd bureau. Ik was nog geen dertig en een groot aantal van de medewerkers waren mensen die qua leeftijd gemakkelijk mijn vader konden zijn. Ik wist ook niet zeker of het me zou lukken. Mijn mazzel was een directeur die zei: we gaan het gewoon proberen. Het was met recht life changing.”

Welke levensles deel je graag met anderen?
“Werk moet ook leuk zijn. Dat is ook de gedachte geweest om destijds de zekerheid van een vaste baan op te geven en Humanagement te starten. Dan heb je opeens geen luxe auto meer, maar rij je in een kleine Twingo. Maar van pappen en nathouden wordt niemand gelukkig: jij niet en  jouw omgeving ook niet. Dus ook al staat de uitkomst niet bij voorbaat vast, gun jezelf een kans. Soms moet je bij twijfel juist wél inhalen.”

Wat bracht Humanagement je?
“Enorm veel werkplezier plus hele goede relaties en vriendschappen. De 15 jaar daar waren heel belangrijk, voor de verrijking van mijn kennis en levenservaring.”