‘Blijf niet hangen in het verleden, droom niet van de toekomst, maar concentreer je geest op het huidige moment’, sprak Boeddha. Nu ben ik recent gestart met ZEN-meditatie en kan ik moeilijk ‘mijn spiritueel leider’ in twijfel trekken, maar in deze verwarrende tijden vraagt deze zienswijze veel van mij, zeker met alles wat ook in ons vakgebied op me afkomt. 

Deense Delegatie 
Vorige week mocht ik spreken met een Deense delegatie. Zij zijn geïnteresseerd in (sociale) woningbouw en de relatie met facility management. Ik startte de presentatie met de wicked problems die we in Nederland hebben.

Zonder te pretenderen compleet te zijn, zie ik de volgende vraagstukken: de arbeidsmarktproblematiek, de overbelasting van het zorgsysteem, stagnatie van de woningbouw naast de klimaatcrisis en de energietransitie. En dan ook nog een haperende democratie. De samenleving in Nederland heeft het moeilijk, zeker met uitzicht op de komende verkiezingen. U begrijpt, het werd een gezellige sessie met de Denen… 

Trends en ontwikkelingen 
De focus van de Denen betrof de ontwikkelingen in de (woning)bouw en de facilitaire trends. In Nederland moeten er vóór 2030 ruim 900.00 woningen worden bijgebouwd, waarbij ik me afvraag hoe Boeddha hiermee zou omgaan. Er zijn immers veel huidige, maar zeker ook toekomstige uitdagingen. Denk aan de vergrijzing, de grote toename van eenpersoonshuishoudens en het klimaatvraagstuk. En dan zijn er uiteraard ook nieuwe bouwtechnieken, waarbij de principes uit de automotive als voorbeeld worden genomen. Veel is mogelijk. Innovatie qua flexibel/remontabel bouwen, urbanisatie, hybride werken en natuurlijk de focus op duurzaamheid. Het zijn slechts enkele zaken die ik met de Denen heb besproken. 

faCITYly management 
Uiteraard kennen wicked problems nooit een makkelijke oplossing. Toch geloof ik heilig dat als iedereen een bijdrage levert vanuit de eigen professionaliteit met oog voor samenwerking en ketenoplossingen, er veel te bereiken is. In mijn geval – en hopelijk vele FM-professionals met mij – denk ik dat FM de vraagstukken die op het snijvlak van werken en wonen spelen, met frisse blik tegemoet moet treden. Ook al is hybride werken niet veel anders dan wat we vroege kantoorinnovatie, HNW of ABW noemden. Na de pandemie zitten we in een tijdsgewricht waar veel organisaties – en individuele medewerkers – zoeken naar een hernieuwde balans tussen thuis en op kantoor (samen)werken. Als we ervan uitgaan dat een bepaalde mate van thuiswerken aantrekkelijk blijft en de behoefte en noodzaak blijft om elkaar in een werkomgeving te treffen, dan is het tijd voor een faCITYlitair serviceconcept. Uiteraard is het woord een tongbreker maar in tijden van schaarste van ruimte en de circulaire transitie is faCITYly management een uitstekende vorm om op een goede manier (fijn, schoon, heel en veilig) te kunnen wonen en werken. De Denen gingen dan ook vrolijk terug naar Denemarken met de ideeën van ‘Boeddha uit de polder’. 

Een goede vraag is hoe de samenleving dit zou moeten faciliteren. Ik ben me aan het oriënteren op burgerberaden en – ondanks dat ik niet mag dromen van mijn spiritueel leider – droom ik toch van het eerste burgerberaad dat ik wil modereren: ‘faCITYly management organiseren, doet kansen keren!’ Ik ga ervoor!