Nu de oliebollen bijna in het vet liggen en de champagne klaar ligt in de koelkast, kijk ik terug op 2020. Er is dit jaar te veel gebeurd om te bevatten. De Corona crisis is voor mij – en ik denk voor bijna alle naoorlogse generaties – het meest impactvolle dat ik tot nu toe heb meegemaakt.

Een ware achtbaan met een op en neer gaan van intelligente lockdowns om ons te beschermen tegen het virus. Er werden miljarden uitgegeven aan NOW en TOZO-maatregelen. Van vergadertijgers werden we beeldbellers. Het kantoor werd ingeruild voor de keukentafel. En dan zijn er ook nog de grote zorgen over tekortschietende capaciteit van IC-bedden en het afschalen van reguliere zorg. Al met al pittige tijden! Dus op de rand van Oud & Nieuw een terechte constatering dat individuen, organisaties en hele systemen onder druk staan en/of op drift zijn. Bovendien is het perspectief voor 2021 wazig, hoewel het vaccin in aantocht is.

Beschouwen valt niet mee dit jaar

Een beetje afstand nemen helpt vaak om te kunnen beschouwen. Maar dat valt niet mee dit jaar. Het is misschien ook te vroeg en we moeten geduld hebben. Waarschijnlijk kunnen we pas over een aantal jaar bepalen wat deze Covid-19 crisis ons leert. En dan zal blijken of Maarten van Rossum het bij het juiste eind heeft met zijn uitspraak dat ‘Corona een rimpeling in de tijd blijkt te zijn over vijf jaar’. Of dat Herman Wijffels gelijk krijgt met zijn stelling dat we nog ‘minimaal een volgende crisis nodig hebben om wezenlijke systeemverandering te bewerkstelligen’.

Intense gesprekken

Voor mij heeft dit jaar wel aangetoond dat er forse uitdagingen zijn. Mijn hamvraag is waar 2020 mij brengt als persoon? En wat ga ik in 2021 anders doen? Als startende, frisse vijftiger met midlife-vragen heb ik de afgelopen weken zingevende gesprekken gevoerd. In de regel leidt dit tot prachtige gesprekken met familie, vrienden en gelukkig ook met zakelijke relaties.
Ik heb in mijn 25-jarige bestaan als ‘Humanager’ nog nooit zulke intense gesprekken gevoerd met opdrachtgevers en zakelijke relaties. Wezenlijke gesprekken over zorgen die we delen en over het ‘niet weten’ wat deze crisis kost aan levensgeluk. Maar ook de vraag wat corona ons oplevert door anders te kijken naar het leven en de uitdagingen van deze tijd.

Zingeving

Deze bizarre tijd heeft mij doen beseffen dat zakelijke en materiële voorspoed veel van mijn tijd en energie heeft opgeslokt, terwijl het bij zingeving uiteindelijk draait om twee hele andere aspecten: gezondheid en liefde als fundament voor geluk. Ook dat inzicht heb ik vele varianten dit jaar aan den lijve ondervonden. Voor mij een mooie uitdaging voor 2021 om het gesprek over zingeving voort te zetten en met elkaar tot inzichten te komen.

Dus met een bruisend glas in de hand wens ik iedereen liefde en gezondheid toe voor 2021. En als dat in voldoende mate aanwezig is, dan hoop ik met elkaar de uitdaging aan te gaan om te bouwen aan positiviteit en mooie relaties. Aan organisaties en beter werkende systemen waar we gereflecteerd en geleerd hebben om een (mogelijk) volgende crisis te voorkomen!