Zoals de Dijk ooit zo mooi zong: ”… jij bent de onverwachte wending die jouw leven met mij nam!” Na jarenlang met hart en ziel in het hbo-onderwijs te hebben gewerkt, heeft mijn vrouw een nogal onverwachte, spannende afslag genomen in haar carrière: duurzaamheidscoördinator digitalisering bij een overheidsinstelling.

Nu pretendeer ik dat ik zowel zakelijk (we waren al heel vroeg betrokken bij de circulaire economie) als privé, mijn uiterste best doe om duurzaam te handelen en een positieve impact te hebben. Lang niet altijd makkelijk. Ook ik laat wel eens een lamp branden, maar zeker vanuit ons facilitaire vakgebied kunnen en moeten we impact maken.

Mobiliteit, energietransitie, verduurzamen van gebouwen, circulair inkopen, gebruik van virgin grondstoffen minimaliseren e.d. zijn aandachtsgebieden waar we in de facilitaire wereld mee bekend zijn. Duurzaam FM doet ertoe en zorgt voor draagvlak zodat we een duurzame kant op bewegen. Tenminste, klimaatontkenners nagelaten.

Digitaal Rantsoen
Na de carrière switch van mijn vrouw word ik dagelijks gewezen op het feit dat ik een digitale-duurzaamheids-barbaar ben! En eerlijk is eerlijk, tot een aantal maanden geleden heb ik mij nog nooit afgevraagd wat de impact is van mijn ‘digitale-voetprint’. Ik ben namelijk een ‘hoarder’. Mailtjes, foto’s, filmpjes? Ik gooi zelden iets weg. Ook vrees ik dat ik heel veel bestanden dubbel opsla. Gewoon omdat het kan! Digitale-clean-up-day? Nooit van gehoord, laat staan dat ik ooit tijd heb vrijgemaakt om digitaal op te ruimen. Nee, data is de onbekende vervuiler binnen mijn voetprint. Tijd voor digitaal rantsoen.

Op één punt doe ik het dan wel weer goed. Ik heb sinds jaar en dag een refurbished MacBook en -IPhone. En als ik toch vind dat ik een nieuw model nodig heb, dan maken mijn dochters nog jarenlang gebruik van mijn ‘afdankertje’. Ook ben ik me er terdege van bewust dat de grote datacenters wereldwijd zoveel energie verbruiken dat er amper capaciteit overblijft. Om dan nog maar te zwijgen over het energieverslindende verbruik ten behoeve van Artificial Intelligence.

AI
Over AI gesproken, los van duurzaamheid, moet ik me als mens zien te verhouden tot AI. Ik weet het allemaal nog niet. En mocht het u als lezer interesseren, deze blog komt niet van Chat GPT. Het is geheel aan mijn brein ontsproten. Al moet ik wel bekennen dat de verleiding groot was om een keer te testen of AI niet een veel leukere blog schrijft. Misschien doe ik jullie als lezer dus wel tekort door te vinden dat ik mijn blog toch echt zelf dien te schijven… Overtuigingen zijn helpend, of toch vooral beperkend. Die vraag ga ik straks toch eens stellen aan Chat GPT!

Al met al een wondere wereld van digitale duurzaamheid waarin ik door mijn vrouw word meegenomen. Ik weet dat ik eigenlijk niet meer mag vliegen, dat ik moet consuminderen, dat ik de R-ladder als leading principal moet hanteren bij besluiten die ik neem. Maar ik weet nu ook dat ik alert moet zijn op mijn dataverbruik en de footprint die ik daarmee achterlaat. Een mindshift waarmee ik moet leren omgaan. Dat is wederom niet makkelijk!