Op een van de vestigingen van de Zuid-Hollandse MBO-instellingen van Albeda is Laura Barendregt actief als interim-locatiemanager. Dat is in een dynamische omgeving vol studenten sowieso nooit saai, maar in coronatijden wordt nog meer van facilitair verwacht.

De impact van het fenomeen en de aan verandering onderhevige regelgeving is niet te onderschatten. Zo wordt wekelijks de tussenstand opgemaakt qua verloop en aantal gemelde besmettingen onder studenten en personeel. Vanwege de aangescherpte voorzorgsmaatregelen zoals thuisquarantaine     – ook bij geteste gezinsleden – of bij verdachte symptomen vallen medewerkers mogelijk sneller uit. De uitdaging is om ook in die eventuele situatie de continuïteit van de dienstverlening op peil te houden.

Bovenop de ‘gewone’ werkzaamheden moeten er ook andere zaken worden geregeld. Er zijn overal desinfectiezuilen geplaatst en het facilitaire team is nu medeverantwoordelijk voor de ventilering van de ruimtes: essentieel in de strijd tegen corona op het Albeda waar nog steeds een deel van het onderwijs fysiek op locatie plaatsvindt en een deel digitaal op afstand.

Er is ook frequent overleg tussen facilitair, de conciërges en onderwijsverantwoordelijken over vraagstukken die zich in de praktijk voordoen. Het is geen geheim dat studenten zich in de leeftijdsgroep bevinden die grote moeite heeft de anderhalve-meter in acht te nemen. De controle op handhaving van afspraken en aansturing wordt bij zowel onderwijs als facilitair belegd. Concreet betekent dit dat op diverse strategische punten mensen staan gepositioneerd om de regels in herinnering te brengen met een actieve rol voor conciërges en beveiliging.

De geleerde les is dat het mogelijk is om goed onderwijs aan te bieden, ook in uitdagende tijden met een goede integrale samenwerking.